Oleje, woski i masła

Oleje, woski i masła to niezwykle istotne składniki kosmetyków. Stosuje się je głównie w pomadkach, błyszczykach i balsamach do ust, ale są również cennym dodatkiem do sypkich kosmetyków mineralnych. Szczególnie doceniane są przez osoby o cerze suchej. Dodanie niewielkiej ilości ulubionego oleju na etapie mieszania lub ucierania podkładu, pudru lub cieni powoduje, że zostaje on wchłonięty przez składniki mineralne, które się nim nasycają. Nałożone późnej na skórę nie chłoną już sebum i wilgoci ze skóry i nie wysuszają jej. Dodatek oleju powoduje, że sypkie kosmetyki są nieco mniej pyliste, bardziej kremowe i lepiej przylegają do skóry. Oleje są również często wykorzystywane do prasowania kosmetyków mineralnych.
Masła jest dość trudno dodać do kosmetyków sypkich. Można ich natomiast użyć jeśli wykonujemy kosmetyk mineralny w paście np. korektor. Pasty to formulacje na bezwodnym podłożu (czyt. oleje, masła, woski) z zawartością substancji stałych (np. pigmentów) większą niż 10%.
Woski najczęściej spotyka się w formie domieszek do miki lub innych wypełniaczy. Są one nanoszone na powierzchnię wypełniacza w procesie technologicznym w trakcie produkcji. Samodzielnie nie jesteśmy w stanie stosować ich w formulacjach sypkich. Można ich użyć natomiast z powodzeniem do wspomnianych już pastowych wersji niektórych kosmetyków.

W kosmetykach do ust najistotniejszym olejem jest olej rycynowy. Jest to olej nieschnący i słabo wchłaniany przez skórę. Należy do najbardziej błyszczących olei roślinnych, dlatego też stosuje się go właśnie w pomadkach i błyszczykach. Ma działanie natłuszczające i ochronne, zapobiega utracie wilgoci z naskórka. Stosowany samodzielnie przez dłuższy czas może wysuszać skórę, warto więc mieszać go z innymi olejami. Jego zawartość w pomadkach i błyszczykach powinna wynosić od 40% do 60 %.
Olej rycynowy należy uzupełnić innym olejem lub jakąś ich mieszaniną. Mogą być to oleje łatwo wchłanialne tj. skwalan, olej kokosowy frakcjonowany, olej ze słodkich migdałów. W przypadku pomadek najlepsze wyniki osiąga się stosując olej Jojoba zarówno złoty jak i WATER CLEAR. Olej Jojoba jest substancją krzepnącą już w kilku °C, a płynną w temperaturze ludzkiego ciała. Dzięki tej właściwości łatwo ja utwardzić stosunkowo niewielką ilością wosku. Pomadka jest stała w temperaturze pokojowej, a topi się łatwo w kontakcie z ustami i przyjemnie rozprowadza.
Jeśli chcesz, aby pomadka lub błyszczyk pachniał bez dodawania olejków eterycznych, możesz dodać kilka kropli oleju z pestek śliwki.

Masła najlepiej sprawdzają się w pomadkach pielęgnacyjnych i balsamach ochronnych. Ich zawartość nie powinna przekraczać 40%. Najczęściej stosowanymi masłami są masło Shea i masło kakaowe. Uzyskane z nich kosmetyki mają doskonale właściwości pielęgnujące a, w przypadku zastosowania masła kakaowego, również wspaniały zapach.
Pomadki bezbarwne z zawartością maseł będą dobrze rozprowadzać się na ustach. Dodatek pigmentów mineralnych spowoduje, że staną nie nieco twardsze niż normalna pomadka. Będą za to doskonale trzymać się na ustach.

Żadna pomadka ani błyszczyk nie powstaną bez udziału wosków. To one odpowiadają za ich konsystencję i zapewniają trwałość po aplikacji na ustach. Wspomniany już wcześniej olej Jojoba jest tak naprawdę płynnym woskiem, dlatego tak doskonale sprawdza się w pomadkach. Innymi woskami stosowanymi do tworzenia pomadek są wosk Candelilla, wosk Carnauba, wosk pszczeli biały i ozokeryt.
Wosk Candelilla jest najbardziej błyszczącym wśród nich. Dobrze natłuszcza, pielęgnuje i wygładza skórę. Jego zawartość w kosmetykach do ust może wynosić do 9%.
Wosk Carnauba należy do najtwardszych wosków pochodzenia naturalnego. Nadaje skórze połysk i elastyczność oraz zapobiega jej wysuszaniu tworząc na jej powierzchni warstwę ochronną. Ta warstwa ochronna będzie również doskonale utrzymywać pigmenty mineralne i sprawi, że pomadka będzie dobrze trzymać się na ustach. Wosk Carnauba stosuje się w pomadkach max. do 3%.
Wosk pszczeli jest stosunkowo miękkim (oczywiście w stosunku do wosku Candelilla i wosku Carnauba, które są wyjątkowo twarde). Pozwala nadać pomadce kremową konsystencje. Pomadka zawierająca wyłącznie oleje i twarde woski mogłaby pękać. Dopiero odpowiednie połączenie wszystkich trzech ww. wosków pozwala na uzyskanie zadawalającej konsystencji. Zawartość wosku pszczelego w pomadkach nie powinna przekraczać 5%. Dodatkowo wosk pszczeli ma działanie pielęgnujące, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Ozokeryt jest twardym woskiem mineralnym (nie jest produktem naturalnym). Można go stosować zamiast wosków Carnauba i Candelilla.

W błyszczykach głownie stosuje się wosk Candelilla. W tym przypadku nie ma określonego stężenia w jakim powinno się go stosować. Należy go dodawać stopniowo do błyszczyka w trakcie przygotowywania go, aż otrzymamy oczekiwaną konsystencję. Jeśli chcemy lekki błyszczyk, szybko wchłaniający się, nakładany aplikatorem, należy dodać 5% wosku. Jeśli ma pozostawać na ustach dłużej - od 8% do 15% wosku. Jeśli błyszczyk ma być stały, w pudełeczku, wosku może być nawet 30%.

Zarówno do błyszczyka jak i do pomadki można dodać jeszcze jeden wosk o silnych właściwościach pielęgnacyjnych. Mowa o lanolinie, której skład jest podobny do składu warstwy lipidowej obecnej na ludzkiej skórze. Lanolina natłuszcza i wygładza naskórek oraz reguluje gospodarkę wodną. W kosmetykach ozdobnych polecamy zawartość lanoliny nie przekraczającą 5%.

Aby otrzymać błyszczyk mineralny lub pomadkę mineralna, do odpowiedniej mieszaniny olei i wosków wystarczy tylko dodać wybrany pigment mineralny.

Nazwy olei, maseł i wosków najczęściej stosowanych do tworzenia pomadek i błyszczyków:

- olej rycynowy (INCI: Ricinus Communis)
- skwalan (INCI Squalane)
- olej kokosowy frakcjonowany (INCI: Caprylic/Capric Triglyceride)
- olej ze słodkich migdałów (INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil)
- olej z pestek śliwki (INCI Prunus Domestica Seed Oil)
- złoty olej Jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis)
- olej Jojoba WATER CLEAR (INCI: Simmondsia Chinensis)
- masło Shea (INCI Butyrospermum Parkii)
- masło kakaowe (INCI Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter)
- wosk Candelilla (INCI: Euphorbia Cerifa (Candelilla) Wax.)
- wosk Carnauba (INCI: Cera carnauba)
- wosk pszczeli (INCI: Cera Alba)
- ozokeryt (NCI: Ozokerite)
- lanolina (INCI: Lanolin)

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne