Puder jedwabny

(INCI: Serica)

Puder jedwabny Puder jedwabny to biologicznie czynny składnik kosmetyków do makijażu. Chemicznie to sproszkowane białko jedwabiu naturalnego. Proteina jedwabna jest pod względem składu bardzo podobna do protein wstępujących w ludzkiej skórze i włosach. Ma właściwości elektrostatyczne co powoduje, że doskonale przywiera m.in. do powierzchni skóry, dzięki czemu makijaż staje się trwalszy. Czyni to puder jedwabny doskonałym półproduktem do wytwarzania pudrów, cieni do powiek, primerów czy podkładów. Można go również stosować w pomadkach i błyszczykach, gdzie zwiększa przyczepność, pielęgnuje i wygładza naskórek, oraz maskarach, w których dodatkowo powoduje efekt wydłużenia i pogrubienia rzęs.

Naturalny puder jedwabny zawiera 18 aminokwasów łatwo przyswajalnych przez skórę. To właśnie one działają na nią odżywczo i pielęgnacyjnie. Dodatkowo ma zdolność zatrzymywania i utrzymywania wilgoci, co czyni go naturalnym regulatorem wilgotności skóry. Odbija lekko światło od powierzchni skóry optycznie rozjaśniając cerę i zmniejszając defekty skóry. Adsorbuje częściowo promieniowanie UV. Dodatkowo pochłania również sebum i chętnie jest wykorzystywany w kosmetykach do cery tłustej i mieszanej. Można jednak stosować go w kosmetykach do wszystkich rodzajów cer.

Jego zawartość w kosmetykach mineralnych waha się od 1% do 20%. W kosmetykach opartych na perłowej mice, redukuje jej połysk. Jest idealny jako dodatek do pudrów wykańczających i cieni. Nadaje kosmetykom wspaniałej kremowości a aplikacja staje się prawdziwą przyjemnością.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne