Węglan wapnia

(INCI: Calcium Carbonate)

Węglan wapnia Jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, stanowi główny składniki wielu minerałów (m.in. kalcytu) i skał (wszelkie odmiany osadowych skał wapiennych). Ma postać białego, lekko zbrylającego się proszku. Przypomina bardzo dwutlenek tytanu lub tlenek cynku.

Węglan wapnia silnie adsorbuje sebum i wilgoć ze skóry. Stosuje się go w kosmetykach mineralnych (podkładach i pudrach) przeznaczonych do cery tłustej.

Węglan wapnia dodany do podkładu lub pudru będzie go nieco rozjaśniał, ma też właściwości kryjące, nie należy jednak próbować nim zastępować dwutlenku tytanu, czy tlenku cynku. Jego zawartość w kosmetykach mineralnych nie powinna przekraczać 5 %.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne