Kaolin

Kaolin (INCI: Kaolin Clay)
inne nazwy: glinka biała, glinka porcelanowa

Kaolin Popularny wypełniacz kosmetyczny pochodzenia mineralnego. Jest jedną z najdelikatniejszych glinek, zawiera wiele mikroelementów (głównie krzem, glin, żelazo, magnez, cynk i wapń) oraz sole mineralne. Jego pielęgnacyjne właściwości są znane i wykorzystywane od dawna.

Jako wypełniacz w kosmetykach kaolin jest polecany przede wszystkim dla cery tłustej i mieszanej, z nadmierną produkcją sebum. Doskonale wchłania sebum a zawarty w nim glin powoduje ściąganie porów. Jest miękki i jedwabisty, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Nie jest całkowicie transparentny, ma bardzo słabe właściwości kryjące. Nie zmienia w znaczny sposób barwy pigmentów, jedynie je rozjaśnia.

Można go stosować we wszystkich rodzajach kosmetyków mineralnych: podkładach, pudrach, cieniach, różach i bronzerach. W kosmetykach gotowych jest często podstawą pudrów matujących.

Podobnie jak skrobia kukurydziana lub puder ryżowy potrafi "bielić" niektóre cery. Jest to cecha indywidualna i jeśli daną cerę bieli kaolin, nie bielą jej z reguły skrobie ryżowe czy kukurydziane (i na odwrotnie). Należy wtedy szukać alternatywy wśród matujących wypełniaczy organicznych lub stosować krzemionkę.

Kaolin nie jest jedyną glinką, która można stosować w kosmetykach mineralnych. Doskonale do tego nadają się również glinka czerwona, zielona, żółta, haloizytowa. Poza specyficznym właściwościami pielęgnacyjnymi można ich także użyć do nadania barwy kosmetykom. Muszą być jedynie odpowiednio rozdrobnione.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne