Krzemionka

(INCI: Silica (Silicon dioxide))

Krzemionka Ze względu na swoje właściwości jest niezwykle popularnym wypełniaczem w kosmetykach mineralnych i tradycyjnych. Krzemionka to substancja mineralna pochodzenia naturalnego. Bardzo lekka i pylista, dlatego przy wykonywania z niej kosmetyków zalecane jest użycie maseczki. Ma barwę białą, ale po aplikacji na skórze staje się całkowicie transparentna. Jest bardzo gładka i jedwabista w dotyku. Dodana do pudru lub podkładu zwiększa jego sypkość i powoduje, że kosmetyk rozprowadza się bardzo przyjemnie. Krzemionka może być stosowana w primerach, pudrach i pudrach wykańczających.

Silnie adsorbuje sebum oraz wilgoć. Dodawana jest m.in. do kosmetyków polecanych dla cery tłustej i mieszanej, z nadprodukcją sebum. Zastosowana w kosmetykach do cery suchej może prowadzić do jej przesuszania, należy więc zastanowić się nad zasadnością jej użycia lub stosować takie kosmetyki jedynie w szczególnych przypadkach - na "wielkie wyjścia" lub w okresach wysokich temperatur i wysokiej wilgotności powietrza.

Można ją stosować samodzielnie jako puder wykańczający. Jest głównym (a niekiedy jedynym) składnikiem mineralnych pudrów wykańczających dostępnych w sklepach jako produkty gotowe. Ma silne właściwości matujące.

Niezwykle ciekawą cechą krzemionki jest zdolność rozpraszania światła. W efekcie zastosowanie jej prowadzi to do optycznego zmniejszenia zmarszczek i drobnych defektów skóry oraz daje efekt soft focus, dlatego też jest często stosowana samodzielnie przez fotografików, charakteryzatorów i wizażystów.

Wadą krzemionki jest niestety to, że nie należy do najtańszych półproduktów kosmetycznych.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne