Puder ryżowy

(INCI: Oryza Sativa (Rica) Powder)

Puder ryżowy Puder ryżowy to jeden z obecnie najpopularniejszych wypełniaczy kosmetycznych pochodzenia organicznego. Jest niemal całkowicie transparentny i bardzo lekki. Dodany do pudrów daje im jedwabistość i sprawia, że aplikacja jest przyjemniejsza. Puder ryżowy cechuje silna adsorpcja sebum i wilgoci. Jest polecany dla cery tłustej i mieszanej. Ma silne działanie matujące co sprawia, że można go spotkać na rynku kosmetyków gotowych jako transparentny puder matujący. Często jest stosowany przez charakteryzatorów i fotografików.

Można go stosować samodzielnie np. jako puder wykańczający lub primer.

W przypadku cery suchej lub normalnej (przy dłuższym stosowaniu) może powodować wysuszenie. Należy więc stosować go oszczędnie w tworzonych kosmetykach. Może jednak przydać się, nawet stosowany samodzielnie, gdy potrzebne będzie całkowite zmatowienie lub warunki temperaturowo-wilgotnościowe będą wyjątkowo nieprzychylne.

Istnieją różne odmiany pudru ryżowego różniące się przede wszystkim wielkościami cząstek. Mogą one różnie zachowywać się na danej skórze.

Podobnie jak skrobia kukurydziana i kaolin puder ryżowy może "bielić" niektóre cery. Jest to cecha całkowicie indywidualna. Nie jest też powiedziane, że wszystkie odmiany pudru ryżowego będą dawały taki efekt. Zazwyczaj jeśli efekt bielenia występuje w przypadku pudru ryżowego można go zastąpić skrobią kukurydzianą lub kaolinem, gdyż rzadko zdarza się, aby u danej osoby wszystkie dawały efekt bielenia.

Puder ryżowy może być stosowany w primerach, podkładach i różnego rodzaju pudrach.

Puder ryżowy ma wiele zalet a jedna z nich jest jego stosunkowo niska cena.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne