Skrobia kukurydziana

(INCI: Zea Mays (Corn) Starch)

Skrobia kukurydziana Jest jednym z najszerzej stosowanych organicznych wypełniaczy kosmetycznych. Znajduje się w wielu kosmetykach gotowych, szczególnie w pudrach matujących. Skrobia kukurydziana jest półprzeźroczysta, w zależności od odmiany ma barwę od białej do żółtawej. Ma silne właściwości adsorpcyjne, doskonale wchłania sebum i wilgoć ze skóry. Podobnie jak puder ryżowy jest polecana do cery tłustej lub mieszanej z nadmierną produkcją sebum. Skóra po aplikacji skrobi staje się matowa, gładka i miękka. Pomimo, że nie jest najpopularniejszym półproduktem kosmetycznym ma swoje zwolenniczki, które za nic nie zamieniłyby jej na inne rodzaje skrobi np. ryżową. Poprostu w przypadku ich cer zdała egzamin i poradziła sobie z błyszczeniem niesfornych partii twarzy.

Stosowana do cery suchej lub normalnej może powodować jej wysuszanie, więc należy dodawać jej do kosmetyków rozważnie lub wcale.

Podobnie jak puder ryżowy i kaolin może "bielić". W takich przypadkach należy wypróbować jeden z nich, gdyż zazwyczaj nie zdarza się, aby u jednej osoby wszystkie trzy półprodukty dawały taki efekt.

Może być stosowana jako składnik primerów, podkładów, pudrów i róży (bronzerów).

Jej zaletą jest niewygórowana cena.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne