Talk

(INCI: Talc)

Talk Wypełniacz chyba najczęściej stosowany w kosmetykach kolorowych. Jest to minerał z gromady glinokrzemianów. Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Uważano, że ze względu na zawarte w nim zanieczyszczenia może być szkodliwy. W tej chwili metody jego otrzymywania tak dalece zostały ulepszone a czystość jest tak wysoka, że jest bezpiecznie stosowany nie tylko w kosmetyce ale i w farmaceutyce, gdzie stanowi popularny wypełniacz we wszelkiego rodzaju tabletkach.

Ciekawostką jest to, że jego nazwa wywodzi się od arabskiego słowa "talq" oznaczającego mikę. Nawiązuje to do podobieństwa obu minerałów.

Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach (lub bronzerach). Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.

 

 Kosmetyki mineralne

Kosmetyki mineralne